Eseménynaptár 2014

Hagyományőrző és szakírók társasága

Dátum: 2014. szeptember 22.

Helyszín: OSZK
Információ:

MEGHÍVÓ

A Hagyományőrző és Szakírók Társasága

2014. szeptember 22-én (hétfőn)

összejövetelt szervez az Országos Széchényi Könyvtár

VI. emeleti előadó termébe.

Ennek keretében részt veszünk

 a PNYME Restaurátor Szakosztály

szakmai napon.

Regisztráció a helyszínen 9.30 és 10 óra között.

A részvétel az egyesület tagjainak ingyenes, vendégeknek 800 Ft.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Persovits József

Program:

9.30 érkezés, regisztráció, tagdíj és belépők fizetése.

Tájékoztatás a programokon való részvétel változásairól.

10.00 Elbe István (OSZK Információszolgáltatási Igazgató): „Állományrendezés bajor módra - az OSZK un. müncheni gyűjteményének vázlatos ismertetése”

Összefoglaló: A háború okozta veszteségek rávilágítottak arra, hogy milyen veszélynek vannak kitéve a nemzeti emlékezet részének számító könyvtári gyűjtemények. Ezért 1952-ben döntés született arról, hogy a Nemzeti Könyvtár gyűjteményét visszamenőleg is duplikálják és egy un. muzeális sort - ha úgy tetszik biztonsági tartalékot - hoznak létre. A szomorú lehetőséget a főúri és egyházi könyvtárak szekularizációja adta. A duplikálás, bár jóval kisebb ütemben, de jelenleg is tart. Azonban megközelítőleg 150 ezer kötetnek még nem akadt párja. Ez a müncheni gyűjtemény. Nem túlzás azt mondani, hogy ezek a könyvek ritka kiadványok, sok esetben az országban egyedül csak a Széchényi Könyvtárban vannak meg. Ezért tekintjük kiemelt állományvédelmi feladatnak az állapotuk megőrzését.

10.30 Hajdu Zsófia (Pre-Con Restaurátor Kft.): „Állományvédelmi munkálatok az Országos Széchényi Könyvtár müncheni - és Díszmű gyűjteményében”

Összefoglaló: 152 000 kötet helyszíni állományvédelmi munkálatainak megkezdése, a munka tervezett folytatásának ismertetése. A Díszmű gyűjtemény különösen sérült köteteinek restaurálásáról szerzett tapasztalatok megosztása.

11.00 Juhász János (Pre-Con Restaurátor Kft.): „Az Országos Széchényi Könyvtár Díszmű gyűjteményébe tartozó kötetek restaurálása”

Összefoglaló: Nagyméretű, kihajtható mellékletekkel gazdagon ellátott, elsavasodott bőrborítású díszmű kiadványok restaurálása. A kötetek sajátosságaiból adódó tipikus problémák megoldásainak megosztása.

11.30 A díszművek és a müncheni gyűjtemény megtekintése a kiállító teremben és a raktárban.

Ebédszünet

13.30 (A kezdés időpontja az ezt megelőző program befejezésének időpontjától függ) Peller Tamás (privát restaurátor): „Fixálás, fehérítés, papíröntés, retusálás - egy egyetemi gyakorlatsorozat eredményei alapján”

Összefoglaló: Az előadásban a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék Iparművészeti restaurátor képzésében, a papír-bőr szakirányon tartott restaurálási gyakorlaton végzett munkát mutatja be az előadó. Összehasonlítja a kiválasztott tárgyakat és módszereket a 2010-ben végzett hasonló tematikájú egyetemi gyakorlat anyagával. Nemcsak az anyagokat, recepteket, a kivitelezés mikéntjét, eredményeit ismerteti, hanem az oktatás módszertanát is igyekszik bemutatni prezentációja során.

14.30 Kérdések és válaszok az elhangzott előadásokkal kapcsolatban

15.00 HIS-TURIZMUS avagy "kul-túra" - Épülettörténeti séta az OSZK Ybl Miklós és Hauszmann Alajos által tervezett épületében. Hogyan nézett ki régen? Hol őrizték a koronát? Hol volt a Horthy család lakosztálya és a Sissy emlékmúzeum? A sétát vezeti Elbe István.

 

Részvételi díj:

A PNYME tagoknak ingyenes, más résztvevőknek 800 Ft/fő (helyszínen fizetendő)

Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület - Alapítva 1948
Székhely: H-1135 Budapest, Tahi utca 53-59.
Telefon: 783-0347 Fax: 780-6460 E-mail: pnyme@pnyme.hu
Szaklapjaink: Magyar Grafika - Papíripar - Kenőpapír
Megközelíthetőség

Tárhelyszolgáltatónk a 3 in 1 Hosting Bt.