Eseménynaptár 2016

Restaurátor szakosztályi program (nyilvános)

Dátum: 2016. március 07.

Helyszín: Országgyűlési Könyvtár és múzeum
Információ:

2016. március 7-én 13.30-tól az Országgyűlési Könyvtárba és a múzeumba szervezünk látogatást.

A programra előzetes regisztráció  szükséges, mivel a csoport létszáma limitált, az épületbe a belépés szigorúan ellenőrzött, az adatokkal kibővített névsort időben le kell adni.

A regisztrációhoz szükséges a jelentkező neve és személyi igazolvány száma. A jelentkezést az  adatokkal 2016. február 25-ig kell elküldeni a konyvrestaurator@gmail.com címre vagy az online jelentkezésnél megadni.

A létszám betöltése a jelentkezések sorrendjében történik.

A gyülekezés helyszínéről és idejéről a jelentkező külön levélben kapnak értesítést. 


Országgyűlési Könyvtár

A könyvtárat a Magyar Országgyűlés Képviselőháza alapította az 1860-as évek végén, tényleges működését 1870-ben kezdte meg. A könyvtárnak ma kb. 700.000 kötete van, és több mint 800-féle folyóirat jár évente. Muzeális köteteinek száma kb. 10.000, a legrégebbi kötete Werbőczy István 1517-ben kiadott Tripartituma (Hármaskönyve). A kiemelkedően gazdag folyóirat állomány mellett az országban egyedül álló gyűjtemények találhatók itt, a Magyar Parlamenti Gyűjtemény, amely 1580-tól napjainkig gyűjti az Országgyűlés dokumentumait, az öt ország teljes parlamenti dokumentumait tartalmazó Külföldi Parlamenti Gyűjtemény, és a két nemzetközi szervezet, az ENSZ és az Európa Uniós gyűjtemény. Különlegesen szép nagy olvasótermének 50 évvel ezelőtti beépítéseit 2013-ban visszabontották, visszaépítették az eredeti könyvespolcokat, így most kb. 40.000 kötet áll szabad polcon az olvasók rendelkezésére.

A könyvtár társalgó részében felújított, régi kötészeti gépek, eszközök találhatók.

Villám Judit vezet majd minket.

Országgyűlési Múzeum

Az Országgyűlési Múzeum 2015. március 6-án nyílt meg a nagyközönség előtt. A közgyűjtemény megvalósításának ötlete nem új kezdeményezés, ugyanis 1929 és 1949 között már működött az Országházban múzeum. Az újonnan épített Látogatóközpontban alakították ki "A magyar törvényhozás ezer éve" című kiállítást, mely a rendi országgyűlés és a modern parlamentarizmus magyarországi történetével foglalkozik. 2015. október 13-tól "Az Országház története" címet viselő újabb állandó kiállítás várja az érdeklődőket az Országház XV-ös udvara alatt ( az udvart üvegmennyezettel fedték be, így láthatók a felújított díszei is az épületnek. Szakvezetéssel nézhetjük meg a múzeumot.

Részvételi díj:

A restaurátor szakosztály tagjainak ingyenes, más restaurátor érdeklődőknek 800 Ft.

A létszám korlátozott, ezért elsősorban a restaurátor szakosztály tagjai és a restaurátor rendezvények rendszeres résztvevői számára meghirdetett program, de a szabad helyekre nyitott az egyesület más szakosztályainak tagjainak is! A résztvétel számukra is ingyenes!.  

Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület - Alapítva 1948
Székhely: H-1114 Budapest, Bartók Béla út 41. fszt. 6.
Telefon: 30/927-8317 E-mail: titkarsag@pnyme.hu
Szaklapjaink: Magyar Grafika - Papíripar - Kenőpapír
Megközelíthetőség

Tárhelyszolgáltatónk a 3 in 1 Hosting Bt.