Eseménynaptár 2012

Restaurátor szakmai utazás

Dátum: 2012. június 20. - július 10.

Helyszín: Ausztria-Svájc-Olaszo.-Szlovénia
Információ:

PNyME Restaurátor szakosztály

Szakmai- és turista-utazás autóbusszal, 2012. június vége-július eleje
Ausztria – Svájc – Olaszország – Szlovénia

 

T e r v e z e t !!!

 

Június 20-július 10. között szeretnénk lebonyolítani az utazást.   

Az indulás pontos időpontja attól függ, tudnak-e és mikor fogadni bennünket egyes tervezett szakmai programokon (Bern: nemzeti könyvtár vagy levéltár restauráló műhelye; Ascona:  Szép könyv központja), és hogy a szállás miatt kell-e igazodnunk kollégiumok-diákszállók nyitva tartásához.

 

0. nap: Indulás délután; Budapest – szállás Magyarországon, az osztrák határ közelében

 

1. nap: Szállás – Graz – Liezen – Hallstatt (tó, séta a városban) – Salzburg – Innsbruck             (szállás)

 

2. nap: Innsbruck – Feldkirchen – St. Gallen (szakmai program: apátsági könyvtár     www.stibi.ch, séta a városban) – Rajna-vízesés Schaffhausen-nálStein am Rhein   (séta a gyönyörű kisvárosban) – Basel (1 vagy 2 éjszaka szállás Baselben vagy           környékén, vagy a (közeli) franciaországi Mulhouse-ban)

 

3. nap: Basel (városnézés, Kunstmuseum – www.kunstmuseumbasel.ch; délután szakmai           program: A papír-, az irás- és nyomtatás múzeuma – www.papiermuseum.ch)              Szállás: ahol előző éjszaka, vagy Bernben.   

 

4. nap: (Baseel) – Bern (szakmai program: látogatás a nemzeti könyvtár vagy a nemzeti levéltár restauráló műhelyében; városnézés, Kunstmuseum –    www.kunstmuseumbern.ch, Zentrum Paul Klee – www.zpk.org) – délután:           Fribourg/Freiburg (városnézés a „legartisztikusabb” francia-német svájci városban) A mainzihoz hasonlóan gazdag Nyomdaipari múzeum    Thonon les Bains (2 éjszakai szállás, a Genfi-tó, azaz Lac Léman partján,        Franciaországban)

 

5. nap: Thonon les Bains – Chillon (vízi vár/kastély a Genfi-tó partján) – Gruyères (séta a         másik gyönyörű kisvárosban) – Lausanne (városnézés) – Thonon les Bains

 

6. nap: Thonon les Bains – Aigle – Les Mosses – (Nieder Simmental) – Interlaken (rövid          séta) – kirándulás Interlakenből keskenyvágányú (fogaskerekű) hegyi vasúttal:          Lauternbrunnen(-völgy), vízesések, a Jungfrau-hegycsoport megtekintése a Wengernalp vagy a Kleine Scheidegg kilátópontról, esetleg a Schynige Platte             Alpengarten-kilátóhegyről – délután: Luzern (városnézés az óvárosban; szállás: Luzernben vagy a környéken)

 

7. nap: a) Ha meg lehet látogatni a Szép könyv központot (Ascona): Luzern – Szent       Gotthard-hágó útja – Bellinzona – Locarno – Ascona (szakmai program: Centro del      bel libro – www.cbl-ascona.ch)Lugano (séta a városban) – Olaszország (Como –     Monza – Bergamo; szállás: Bergamoban, vagy a környékén).

           

           


            b) Ha a Szép könyv központban (Ascona) nem lehet látogatást tenni, akkor jut idő          hajózni a Vierwaldstätt-i tavon Luzern és egy megbeszélt hely között, ahová az     autóbusz értünk jön, és onnan megyünk tovább déli irányban – a Szent Gotthard-    hágó útja – Bellinzona – Lugano (tovább l. a)

 

8. nap: Bergamo (rövid városnézés) – Brescia – Garda-tó (Sirmione) – fakultatív: Verona       vagy Vicenza (városnézés) – Padova – Mestre – Portogruaro – Aquileia (szállás             Aquileia-ban vagy környékén).

 

9. nap: Reggel-délelőtt: Aquileia (városnézés: múzeum, katedrális: gyönyörű mozaikok!) –        Gorizia – Nova Gorica (Szlovénia) – Ljubljana (rövid városnézés, és – ha             munkanapon leszünk itt – fakultatív szakmai program: a Szlovén Állami Levéltár restauráló műhelye) – Čakovec (Csáktornya) – Varaždin (Varasd) – Letenye –             Budapest.

 

 

Az utazás tervezett költsége 95.000 Ft, ami tartalmazza

        az autóbuszos utazást,

        az autóbusszal kapcsolatos költségeket (sofőrök napidíja, szállása, útdíjak és parkolási díjak),

        a 9 éjszakai szállás díját, lehetőleg reggelivel.
Mivel Svájcban a szállásárak általában magasak, szerényebb megoldásokat (ETAP-szálló, diákotthon, youth hostelben, panzióban többágyas szobák) kell találnunk és alkalmaznunk ahhoz, hogy a fenti összegen belül maradjunk.

 

Az étkezésre (ebéd-vacsora), a kirándulásokon a hajó- és vonatjegyekre, a belépőjegyekre valamint egyes látnivalók megnézésére (a svájci árak és a forint várható gyengélkedése miatt) legalább 50-60.000 Ft-ot kell számítani.  

 

Várjuk a jelentkezéseket, 20.000 Ft első részlet befizetése mellett.

Jelentkezési és fizetési határidő: február 15. A jelentkezést telefonon, email-ben és személyesen fogadja: Érdi Marianne (OSZK Restauráló és Kötészeti osztály, 326. szoba; tel. 224-3897; erdima@oszk.hu) és Sallai Katalin (Magyar Országos Levéltár Állományvédelmi osztály, kötészet I. Úri u. 54-56. tel.: 356-1249; sallai.katalin@mol.gov.hu). A pénzt a következő szakmai napon, február 13-án is át lehet adni.

 

A további részleteket (3 x 25.000 Ft) március 16-ig, április 16-ig és május 15-ig kérjük majd befizetni (ettől eltérő részleteket is lehet fizetni; a fontos az, hogy május 15-ig a 95.000 Ft együtt legyen).

 

Ezt az utat az érdeklődéstől függően tudjuk megszervezni. Ha nem lesz kellő mértékű az érdeklődés, akkor egy rövidebb (kb. 6 napos) és olcsóbb (busz, szállás: kb. 60.000 Ft) utat  találunk ki (Ausztria – Olaszország – Szlovénia útvonalon). Kérjük, hogy aki a fenti útra nem tud jelentkezni, de ez a rövidebb út érdekelné, az jelezze ezt Kastaly Beának, email-ben (kastaly@t-online.hu) vagy telefonon (215-5343; 06 20 450-8250), szintén febr. 15-ig. 

 

 

Bízva a nagyszámú jelentkezésben, üdvözlettel:

                                                                                  Kastaly Bea

Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület - Alapítva 1948
Székhely: H-1114 Budapest, Bartók Béla út 41. fszt. 6.
Telefon: 30/927-8317 E-mail: titkarsag@pnyme.hu
Szaklapjaink: Magyar Grafika - Papíripar - Kenőpapír
Megközelíthetőség

Tárhelyszolgáltatónk a 3 in 1 Hosting Bt.