Eseménynaptár 2014

Restaurátor Szakosztály szakmai napja

Dátum: 2014. szeptember 22.

Helyszín: OSZK VI. emeleti előadóterem
Információ:

Kedves Kollégák!

Következő szakmai napunkat 2014. szeptember 22-én (hétfőn) tartjuk az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti előadó termében.

Találkozónk – szokásoktól eltérően - 9.30-kor kezdődik!

Programunk a következő: 

9.30 érkezés, regisztráció, tagdíj és belépők fizetése.

Tájékoztatás a programokon való részvétel változásairól.

10.00 Elbe István (OSZK Információszolgáltatási Igazgató): „Állományrendezés bajor módra - az OSZK un. müncheni gyűjteményének vázlatos ismertetése” 

Összefoglaló: A háború okozta veszteségek rávilágítottak arra, hogy milyen veszélynek vannak kitéve a nemzeti emlékezet részének számító könyvtári gyűjtemények. Ezért 1952-ben döntés született arról, hogy a Nemzeti Könyvtár gyűjteményét visszamenőleg is duplikálják és egy un. muzeális sort - ha úgy tetszik biztonsági tartalékot - hoznak létre. A szomorú lehetőséget a főúri és egyházi könyvtárak szekularizációja adta. A duplikálás, bár jóval kisebb ütemben, de jelenleg is tart. Azonban megközelítőleg 150 ezer kötetnek még nem akadt párja. Ez a müncheni gyűjtemény. Nem túlzás azt mondani, hogy ezek a könyvek ritka kiadványok, sok esetben az országban egyedül csak a Széchényi Könyvtárban vannak meg. Ezért tekintjük kiemelt állományvédelmi feladatnak az állapotuk megőrzését.

10.30 Hajdu Zsófia (Pre-Con Restaurátor Kft.): „Állományvédelmi munkálatok az Országos Széchényi Könyvtár müncheni - és Díszmű gyűjteményében” 

Összefoglaló: 152 000 kötet helyszíni állományvédelmi munkálatainak megkezdése, a munka tervezett folytatásának ismertetése. A Díszmű gyűjtemény különösen sérült köteteinek restaurálásáról szerzett tapasztalatok megosztása.

11.00 Juhász János (Pre-Con Restaurátor Kft.): „Az Országos Széchényi Könyvtár Díszmű gyűjteményébe tartozó kötetek restaurálása” 

Összefoglaló: Nagyméretű, kihajtható mellékletekkel gazdagon ellátott, elsavasodott bőrborítású díszmű kiadványok restaurálása. A kötetek sajátosságaiból adódó tipikus problémák megoldásainak megosztása.

11.30 A díszművek és a müncheni gyűjtemény megtekintése a kiállító teremben és a raktárban. 

Ebédszünet

13.30 (A kezdés időpontja az ezt megelőző program befejezésének időpontjától függ) Peller Tamás (privát restaurátor): „Fixálás, fehérítés, papíröntés, retusálás - egy egyetemi gyakorlatsorozat eredményei alapján” 

Összefoglaló: Az előadásban a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék Iparművészeti restaurátor képzésében, a papír-bőr szakirányon tartott restaurálási gyakorlaton végzett munkát mutatja be az előadó. Összehasonlítja a kiválasztott tárgyakat és módszereket a 2010-ben végzett hasonló tematikájú egyetemi gyakorlat anyagával. Nemcsak az anyagokat, recepteket, a kivitelezés mikéntjét, eredményeit ismerteti, hanem az oktatás módszertanát is igyekszik bemutatni prezentációja során.

14.30 Kérdések és válaszok az elhangzott előadásokkal kapcsolatban 

15.00 HIS-TURIZMUS avagy "kul-túra" - Épülettörténeti séta az OSZK Ybl Miklós és Hauszmann Alajos által tervezett épületében. Hogyan nézett ki régen? Hol őrizték a koronát? Hol volt a Horthy család lakosztálya és a Sissy emlékmúzeum? A sétát vezeti Elbe István.

Mindenkit szeretettel várunk és majd örömmel üdvözlünk. 

Tisztelettel

A Restaurátor Szakosztály vezetősége

 

A programot fokozottan ajánljuk a Hagyományőrző és szakírók társasága tagjainak a figyelmébe is!

Részvételi díj:

A részvétel a PNYME tagjainak ingyenes, más érdeklődőknek 800 Ft/fő

(Helyszínen fizetendő)

Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület - Alapítva 1948
Székhely: H-1114 Budapest, Bartók Béla út 41. fszt. 6.
Telefon: 30/927-8317 E-mail: titkarsag@pnyme.hu
Szaklapjaink: Magyar Grafika - Papíripar - Kenőpapír
Megközelíthetőség

Tárhelyszolgáltatónk a 3 in 1 Hosting Bt.