Szakkönyvek

Persovits József: A Könyvnyomtatás mestere (Nyomdász Könyvtár sorozat 7.)

Megjelenés éve: 2018
Ára: 1.950 Ft

Kiadó: Optima Téka Kiadó
Beszerezhető:Ismertető:

Gutenberg nevét minden kultúrkörben mozgó ember ismeri. A nyomdászok nagymesterüknek, a könyvnyomtatás feltalálójának munkásságát évszázadok óta különös tiszteletben tartják, emlékét folyamatosan ápolják. Bár életének sok mozzanata a mai napig homályos, a szakmai érdeklődők számára azonban több mint 575 éve éve fennmaradt. Még születésének dátumát sem tudjuk pontosan - a kutatók az 1395-1400 közötti évekre datálják -, de néhány év mitsem jelent a viharos középkor ezen időszakában, a hátrahagyott nyomatok és egy csodálatos szakma születése, ami elősegítette a világban bekövetkezett hihetetlen kulturális robbanást, annak következményei a lényegesek. Szakmai igényességgel kivitelezett munkái ma már féltett ritkaságok a bizonyítékok, amelyek ott láthatók a múzeumok üvegvitrinjeiben és a nemzeti könyvtárak polcain.

Gutenberg nevéhez kapcsolódó János-ünnepélyt hazánkban először 1860 júniusában tartottak a pesti nyomdászok. Azóta évente megrendezi a szakma, a nyomdászok szakszervezete az ünnepélyt. A szerző újdonságként betekint és dokumentálja a hazai János-ünnepélyekre készült plakátokon, nyomtatványokon keresztül a jeles nyomdászünnep hangulatát.

Van tehát mit ünnepelni – írók, könyvkiadók, nyomdászok, könyvkészítők, könyvtárosok, betűkkel foglalkozó tipográfusok, tervezők, s mindazok – akiknek fantáziáját megragadta a betűk ezerarcú csodás, és egyre növekvő világa.

Ajánlom mindenkinek ezt a szakmai igényességgel megírt, illusztrációkban gazdag, kivitelezésében is szép kiadványt. 

 

« vissza

Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület - Alapítva 1948
Székhely: H-1114 Budapest, Bartók Béla út 41. fszt. 6.
Telefon: 30/927-8317 E-mail: titkarsag@pnyme.hu
Szaklapjaink: Magyar Grafika - Papíripar - Kenőpapír
Megközelíthetőség

Tárhelyszolgáltatónk a 3 in 1 Hosting Bt.